Slik foregår en brystoperasjon

1.   Konsultasjon

2.   Før operasjonen

3.   Operasjon (Hvilke resultater kan forventes, hvilke valg har jeg)

4.   Etter operasjon

5.   Komplikasjoner

6.   Kontroller

Ved klinikk Haukeland i Drammen opererer kirurgene Lars Haukeland, Kjetil Stubberud og Martin Jørgensen alle former for brystkirurgi. Det kan dreie seg om brystreduksjon, brystforstørring (silikonpupper), brystløft, brystløft med silikonproteser eller en annen form for brystoperasjon.

Det kan være lurt å forhøre seg litt rundt for å få gode anbefalinger før du bestemmer deg for hvor du eventuelt vil gjennomføre en brystoperasjon. Det er viktig at kirurgen din har lang og god erfaring og gode referanser. Det er også av stor betydning at klinikken drives etter gode normer og med stor grad av sikkerhet. Det betyr at operasjonen forgår med komplette operasjonsteam med kirurg, anestesilege, anestesisykepleier og operasjonssykepleier. Dette er viktig for din sikkerhet. Videre er det av stor betydning at fasilitetene er egnet for operasjon.

Plastikkirurg Martin Jørgensen

1. Konsultasjonen

En beslutning om en brystoperasjon starter med konsultasjonen hos kirurgen. Her skal du få god tid til å legge frem dine ønsker og spørsmål. Før konsultasjonen vil du ved Klinikk Haukeland bli bedt om å fylle ut et helseskjema, slik at kirurgen kan forberede seg på konsultasjonen med deg. Her kan du også fylle inn hva teamet for konsultasjonen skal være. Under hele Covid-pandemien har vi også bedt våre pasienter om å sende inn et spørreskjema relatert til dette i forkant, slik at det skal være trygt å komme til oss.

I Norge er det ikke tillatt å publisere før- og etter bilder fra en brystoperasjon. Dette har vi imidlertid på klinikken, slik at vi kan gi deg en bedre ide om hva du kan forvente deg. Det er imidlertid viktig å huske at ingen pasient er lik en annen, utgangspunktet er forskjellig og at resultatet vil kunne variere med dette.

Kirurgen vi lytte til dine ønsker og forventninger og forklare hvordan du kan få et best mulig resultat. Det vil bli demonstrert og eventuelt tegnet på deg hvor arr vil ligge og hvor store de vil bli. Det er flere operasjonsmetoder og derved forskjellige arr avhengig av dette. Det gjelder både brystreduksjoner og brystløft hvor arrene kan være mer eller mindre omfattende. For brystforstørring med silikon kan man velge snitt i folden under brystet (mest vanlig), det kan også gjøres som «Motiva minimal-scar» som gjøres med en egen teknikk og kortere arr i folden (Les mer om dette her). Vi tilbyr også brystforstørring med arr via armhulen der det er mulig og ønskelig (mininvasiv teknikk).

Uansett type operasjon er det vanskelig å si sikkert hva slag BH-cup du vil få. Dette fordi cup-størrelsen varierer med brystvidden, type produsent og dine egne preferanser. Når det gjelder brystforstørring med silikon, er det noe lettere å anslå cup-størrelse enn ved brystreduksjon. Under konsultasjonen for brystforstørring bruker vi «sizere» for å finne ut størrelsen på protesene, og vi bruker også 3D- simulering der hvor dette er mulig. Uansett vil kirurgene lytte til dine ønsker og gi det en best mulig forestilling av hva du kan forvente.

Vi vil også under konsultasjonen forespeile deg hvilke begrensninger du må ta hensyn til etter operasjonen, hvor lenge du må unngå visse belastninger og trening. Det gis også informasjon om taping av arr for best mulig resultat. Det er viktig at du følger disse forordningene og spør oss dersom du er i tvil. Vi bruker primært Motiva (www.motiva.health) silikonproteser ved Klinikk Haukeland, men tilbyr også andre produsenters silikonproteser dersom ønskelig. Vi tilbyr med Motiva det vi mener er landets beste garanti for silikonpupper.

Bilde av Motiva brystimplantaterUnder konsultasjonen skal du få en utførlig beskrivelse av operasjonsforløpet, mulige komplikasjonsrisikoer og forventet resultat. En konsultasjon hos oss er naturligvis helt uforpliktende.

2. Før operasjonen

Det er viktig at du henvender deg til klinikken dersom det er ting du ikke husker fra informasjonen du fikk, eller om det har dukket opp spørsmål i ettertid. De fleste spørsmålene vil personalet i resepsjonen kunne svare deg på, spørsmål til kirurgen vi bli besvart av vedkomne så snart som mulig. Vi tilbyr også alle pasienter en kostnadsfri 2. gangs konsultasjon, dersom du ønsker det. God og tilstrekkelig informasjon før operasjonen er viktig for opplevelsen av selve operasjonen, men også for resultatet etterpå. 

Ca. 2 uker før operasjonen vil du få tilsendt informasjon om operasjonen og hvordan du skal forberede deg. Det er viktig at du leser dette nøye i god tid før opersjonen. Det står også om dette på våre hjemmesider. Omtrent samtidig vil vi klargjøre en E-resept med medisiner du skal bruke før og etter operasjonen. Dette dreier seg om antibiotika som skal tas forebyggende mot infeksjon, smertestillende medisiner og antiseptisk såpe som du skal vaske deg med både kvelden før, men også samme dag som operasjonen før du komme hit. Det er viktig at du er fastende når du skal opereres. Det betyr vanligvis at du ikke spiser noe fra etter at du har lagt deg kvelden før. Noen ganger hvis du har fått tid til operasjon litt lenger utpå dagen, vil vi be deg spise en lett frokost, det vi si frukt, knekkebrød ol. og helst unngå melkeprodukter. Har du ikke fått beskjed om annet, skal du faste fra kvelden før operasjonen. Du kan drikke slurkvis med rent vann inntil 2 timer før oppmøte her (ikke kaffe, te, juice, brus)

Det er viktig at du har en avtale med pårørende som skal hente deg og som må være sammen med deg den første kvelden og natten.

Når du kommer til klinikken vil du bli bedt om å skifte til operasjonstøy vi har klargjort for deg. Det vil det bli lagt inn en venflon (slange til blodårene dine) i armen din. Denne brukes for å gi deg medisiner, både til narkosen, men også til smertestillende etter operasjonen. Etter dette kommer du inn til kirurgen og markeringene på deg blir påført. Her har du igjen anledning til å snakke med din kirurg om operasjonen. Du får hilse på hele operasjonsteamet bestående av anestesilege, anestesisykepleier og operasjonssykepleier.

Deretter blir du fulgt inn på operasjonsstuen. Narkosen startes og operasjonssykepleieren vasker området sterilt og dekker deg med operasjonsdekkene.

Bilde fra brystoperasjonOperasjonen

Kirurgen gjennomfører operasjonen. Selv om du er i narkose og ikke kjenner noen ting, settes det mye lokalbedøvelse i området. Dette gjøres både for å holde nivået på smertestillende medisin (narkosen består av 2 komponenter: smertestillende medisin og sovemedisin) på et lavt nok nivå (det er bedre for deg etterpå) og for at du ikke skal ha unødvendig med smerter etter operasjonen. Når kirurgen er ferdig med å operere og dekke til arrene, vil du våkne og flyttes over i en varm seng og trilles inn på oppvåkningsavdelingen hvor en sykepleier passer på deg.

3. Etter operasjonen

Når du ligger på oppvåkningen vil du etter kort tid bli tilbudt noe å drikke. Etter hvert som du våkner til vil vi også at du forsøker å spise litt. Dette er viktig for motvirke kvalme og komme seg raskt etter operasjonen. Vi tilbyr vanlig mat og drikke (brød med pålegg, saft, vann, brus, smootie ol). Har du spesielle matallergier eller preferanser er det like greit at du tar med deg dette selv.

På oppvåkningsavdelingen vil du bli tilsett og gitt ekstra smertestillende ved behov. Det er svært sjelden at noen blir kvalme etter operasjonen, men i tilfelle dette skjer vil du få medisiner mot kvalmen også.

Etter en stund vil vi gjerne at du besøker toalettet. Når du har spist og drukket, har besøkt toalettet, er du som regel klar til å bli hentet. Eventuell støttebandasje, sports-BH eller kompresjonstøy får du her og vi hjelper deg med å ta det på.

Du vil også få med deg ekstra smertestillende medisin hvis det behov utover det du har hentet ut før operasjonen. Du vil også få med deg timeavtale for første kontroll og generell info om hvordan du skal forholde deg i tiden etter operasjonen. Det er av stor betydning at du følger de forskrivningene vi har gitt deg informasjon om og anbefaler at du leser dette nøye.

4. Komplikasjoner

Generelt kan man si at komplikasjoner er sjeldne. Likevel må man som pasient være innforstått med at komplikasjoner kan oppstå. Klinikk Haukeland har lang erfaring, gjennom prøvede prosedyrer og høyt kvalifisert personell som gjør at komplikasjonsrisikoen er lav. Skulle det oppstå komplikasjoner vil vi håndtere det det på beste måte. Det medfører ingen merkostnad for deg som pasient. Opplever du at noe er akutt galt, er din kirurg bare en telefon unna. Er det ting som du ikke er bekymret for akutt, kan du ta kontakt med klinikken i åpningstiden.

De vanligste (om enn sjeldne) komplikasjonene er:

1.   Blødning

Det vil i de aller fleste tilfellene oppstå de første 6 timene etter operasjonen. Du vil oppleve at den ene puppen er hardere, vondere og større enn den andre. Det er som regel forskjell på puppene, særlig rett etter operasjonen, både i forhold til hevelse, men også ømhet og smerter. Det er normalt. Oppstår det en blødning vil den ene puppen vanligvis bli større akutt og virke mye større og mye mer vond enn den andre. Er du allerede kommet hjem og er i tvil, svarer kirurgen på telefonnummeret som du har fått oppgitt.

2.   Infeksjon

Dette er svært sjelden og oppstår typisk 3-7 dager etter operasjonen. Området som er infisert vil ofte bli rødt, varmt og vondt. Du kan også oppleve å få feber. Da må du ta kontakt med klinikken/ kirurgen og få vurdert og behandlet dette. Du vil som nevnt få antibiotika forebyggende og dette er en svært sjelden komplikasjonen ved vår klinikk.

3.    Kraftige / skjemmende arr

Huden og evnen til å danne pene arr er individuell og kan skille seg fra en pasient til en annen. Vi bruker alltid samme teknikk og metode for alle pasienter og legger mye vekt på at arr plasseres så gunstig som mulig med en teknikk som er mest mulig skånsom . Har du erfaring med uheldig arrdannelse, er det viktig at du nevner dette for kirurgen på konsultasjonen, da kan det hensyntas. Det er også mulig å etterbehandle arr som er kraftige, men som regel blir arrene fine.

4.    Hard kapseldannelse på silikonpupper

Dette er et eget tema for pasienter som har operert inn silikonproteser og er omtalt på hjemmesiden. Dette er en problemstilling som oppstår svært sjelden og som regel etter flere (mange) år.

5. Kontroller

Det er litt forskjellige rutiner for kontroller avhengig av hvilken operasjon som er utført. Noen ganger vil også din kirurg velge et kontrollforløp som avviker fra det vanlige. Vi har også pasineter som kommer langveisfra og her kan kontrollene også avvike fra det vi velger for mer lokale pasienter.

Vanligvis foregår kontrollene slik:

 Brystreduksjon / brystløft / brystløft med silikonproteser;

1. Kontroll etter 1 uke med tape-bytte.

2. Kontroll etter 3 måneder

3. Kontroll etter 1 år

Ren brystforstørring med silikon / bytte av silikonproteser:

1. Kontroll etter 3 mnd

2. Kontroll etter 1 år

Dersom det ved noen operasjoner er lagt inn dren, vil det være en ekstra med fjerning av drenet etter 1-3 dager. Utover dette har vi ved Klinikk Haukeland ingen begrensning på kontroller. Føler du behov for flere kontroller er det bare å ta kontakt.

Se priser her
Vi er her for deg

Har du noen spørsmål?

Vi forstår at mange har spørsmål når det kommer til denne type behandling. Vi besvarer deg mer enn gjerne på det du måtte lure på.

Navn(Påkrevd)
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.