Brystreduksjon

Tunge bryst kan være et stort problem for mange. Det kan lede til plager i nakke, skuldre og rygg. Utover dette kan det representere et problem i forhold til klær og aktivitet generelt. Det kan da være aktuelt å vurdere en brystreduksjon.

Se prisliste

Har du noen spørsmål?

Navn

Kort om brystreduksjon

Brystreduksjon er et av de vanligste inngrepene som plastikkirurger utfører. Symptomene som disse kvinnene beskriver, har en helt tydelig fellesnevner: skulder/nakkeplager – forverring av migrenesymptomer – vanskelig og ikke minst dyrt å finne riktig BH – sårhet under brystene og besvær ved aktivitet og trening. Noen opplever plager med tunge bryst allerede i ungdomstiden mens andre opplever en gradvis endring i brystets form og plassering med økende alder eller etter gjennomgått svangerskap/amming eller endring i vekt.

Et brystløft eller brystreduksjon utføres i prinsippet på samme måte via snitt som et omvendt anker fra brystvorten ned og under brystet. Formålet er en innstramming av huden samt et løft av brystvortekomplekset opp til en mer opprinnelig plassering. Er det behov eller ønske og reduksjon i volum av brystet vil dette fjernes i samme seanse og det blir da en brystreduksjon. Er det ikke ønskelig eller behov for reduksjon i volum kalles det da et brystløft.

Hva innebærer en brystreduksjon?

Alle kvinner som utfører brystinngrep, skal etter fylte 40 år gjennomføre en mammografi før en eventuell operasjon. Du vil ved konsultasjonen henvises for dette av våre kirurger. Kvinner under 40 år trenger ikke en mammografi før en eventuell operasjon med mindre det er brystkreft eller annen brystsykdom i nær familie i ung alder.

En brystreduksjon eller brystløft er en operasjon som generelt sett er forbundet med lite smerter etter operasjon. Etter operasjon vil pasienter måtte bruke en støttende kompresjons BH i 6-8 uker. Man skal unngå anstrengende fysisk aktivitet i ca. 4 uker. Det er ingen sting som skal fjernes og det legges ikke inn dren under operasjonen. Vanlig oppfølging vil være etter ca. 1 uke, 3 mnd. og etter 1 år med kontroller etter eget ønske så ofte som pasienten ønsker.

Illustrasjon av brystreduksjon i profil

Ønsker du å utsette betalingen?

Ofte stilte spørsmål

Vi har satt sammen et utvalg videoer på ofte stilte spørsmål

Kan hvem som helst ta en brystreduksjon?

Brystreduksjon kan tilbys alle over 18 år som er friske, inngir forståelse av det som skal skje og ikke har høy arvelig risiko for brystkreft.

  • Medikament-/stoffmisbrukere, psykisk ustabile pasienter og pasienter med klart urealistisk forventningsnivå kan ikke opereres
  • Pasienter med aktiv spiseforstyrrelse kan ikke opereres. Er du under behandling/ kontroll for denne tilstanden og ønsker operasjon, bør du ha skriftlig erklæring fra din behandler som begrunner behovet.

Hva sier våre pasienter

Book en uforpliktende konsultasjonstime

Viktig informasjon

Selve operasjonsdagen møter du nyvasket med Hibiscrub (se egen info), usminket og med fjernet alle smykker/piercinger. Du skal ha tatt noen forebyggende medisiner som du har fått resept på av oss. Dine eventuelle faste medisiner skal du ta inntil 2 timer før operasjonen. Du må være fastende, det vil si at du ikke har spist eller drukket noe siden kvelden før. Det gjelder også pastiller, tyggegummi, snus, røyk etc. Bruker du Marevan må du slutte å ta dette minst 3 dager før operasjonen. Bruker du Albyl-E må du slutte å ta disse 14 dager før operasjonen. Alle typer NSAID’s (eks. Voltaren, Ibux, Napren) bør unngås i tiden før operasjonen. Dette gjelder også fettløslige vitaminer som E,D,K og A som man ofte finner i kosttilskudd.

Disse bør også unngås fordi de på linje med blodfortynnende medisiner gir øket fare for blødningskomplikasjoner og uheldig resultat. Hvis du røyker eller bruker nikotin i en annen form, bør du slutte med dette minst 4 uker før et ansiktsløft. Nikotin forstyrrer blodtilførselen i de små blodårene som er viktige for en infeksjonsfri og pen sårtilheling.

Selve operasjonen varer valigvis 2-3 timer og gjøres i narkose kombinert med lokalbedøvelse. Her fjernes overskytende hud, fett og brystkjetelvev og brystet formes mer rundt og løftes opp. Det vil bli sydd med sting innvendig i huden som blir borte av seg selv. Vanligvis velger vi ikke å legge dren, men ved store reduksjoner eller dersom du oppfattes som lettblødende, kan kirurgen velge å legge dren. Drenene beholder du i ca. 2 dager, noen ganger lenger.

Etter operasjonen vil du bli flyttet inn på oppvåkningsavdelingen. Når du kvikner til vil du få smertestillende medisiner hvis du trenger det . Du vil ha fått på deg en sports-BH. Overkroppen holdes litt høyt i sengen. Du får litt å spise og drikke når du er klar for det. Når du også har vært oppe og besøkt toalettet, kan du reise hjem (eller til hotellet). Dette vil vanligvis være etter 1-2 timer. Vi kontakter de du har avtalt henting med.

Dagen etter operasjonen kan du fjerne den løse kompressen (bandasjen) som ligger i BH’n og kompressen på brystvortene. Tapen over arrene skal ikke fjernes. Det er vanlig at tapen er litt gjennomtrukket av størknet blod. De første dagene skal du ta det mest mulig med ro. Du skal belaste armene dine minst mulig og forsøke å sove med overkroppen litt hevet. De første 2 ukene bør du begrense bruken av armene til å stelle deg selv og spise. Du kan dusje etter 4 dager. Du skal ikke kjøre bil selv den første uken og i alle fall ikke kjøre bil selv så lenge du bruker sterke smertestillende medisiner. Etter 2 uker kan du stort sett bevege deg normalt, men ikke belaste armene over skuldernivå, og ikke løfte tyngre enn 10 Kg.

Sports-BH’n skal være på dag og natt de første 4 ukene, kun tas av når du dusjer. Etter de første 4 ukene holder det å bruke sports-BH’n på dagtid hvis ikke annet er avtalt. Du kan begynne å trene forsiktig etter 6 uke (ikke benkpress og lignende) . Etter 3 måneder kan du begynne å bruke andre BH’er enn sports-BH, hvis ikke annet er avtalt. Du bør utover det bruke sports- BH så mye som mulig, Tapen over arrene skifter du selv første gang etter ca. 10 dager og etter det ca. hver 2. uke i 3 måneder. Dette for å bedre arrdannelsen. Den første hevelsen etter operasjonen vil gradvis avta de første ukene. Generelt vil brystet “henge seg til” i løpet av det første året. Tendensen til heng i brystet er individuell og kan variere mye. Generelt kan man si at store, tunge bryst henger seg mer til/fortere enn små.

Det er generelt liten komplikasjonsfare. Infeksjoner er en sjeldenhet. Vi gir også antibiotika forebyggende. Faren for komplikasjoner er størst første døgnet. Det vil stort sett dreie seg om en blødning i det ene brystet. Det vil ofte skje i løpet av de første timene etter at du har kommet hjem. Du vil i så fall oppleve at det ene brystet hover mer opp enn det andre og er mer smertefullt. Denne forskjellen vil stort sett være veldig tydelig og ikke til å ta feil av. Du må i tilfelle dette skjer ta kontakt med klinikken, eller din kirurg direkte hvis dette skjer utenfor klinikken åpningstid.

De som er sammen med deg det første døgnet må da bringe deg til klinikken etter nærmere avtale. Dette vil ikke ødelegge det endelige resultatet. Det vil stort sett alltid være en sideforskjell vedrørende hevelse og smerter. Det er helt vanlig og kan avventes. Får du imidlertid en blødning som ovenfor beskrevet, vil du normalt ikke være i tvil. Noen ganger vedtvil, vil vi be deg sende bilde på SMS og vurderer også ut i fra det.

Vi er her for deg

Har du noen spørsmål?

Vi forstår at mange har spørsmål når det kommer til denne type behandling. Vi besvarer deg mer enn gjerne på det du måtte lure på.

Navn(Påkrevd)
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.