Svangerskap og fødsel er ikke bare starten på et nytt kapittel der man som mor må sette seg selv i andre rekke i det som for mange i starten oppleves å være i uoverskuelig framtid. Det er også for mange mødre den hendelsen i livet som fører til flest endringer kroppslig. «Mammamage» er kanskje et litt stigmatiserende uttrykk men når man går litt dypere inn i det så er det faktisk de samme plagene disse mødrene beskriver og alt har en naturlig forklaring.

Skrukkete hud?

  • Tenk deg en ballong som du skal blåse opp for første gang? Den er glatt og stram og vanskelig å få den første luften inn i. Når du først har blåst den opp og så tømmer luften ut er den skrukkete, uelastisk og strukket.
  • Sånn er det med huden vår også. Et svangerskap fører til en voldsom utvidelse og strekk av magehuden og når huden strekkes så mye vil den i mange tilfeller miste sin elastisitet og således ikke stramme seg inn til slik det var før svangerskapet

Bulende mage/delte magemuskler?

  • Magemusklene er delt inn i flere grupper der den mest kjente er rectus abdominus også kjent som «six pack» hos veltrente kvinner og menn. Denne muskelen sin hovedfunksjon er å stabilisere bekken/overkropp som en motvekt til de store ryggmusklene så man kan rette overkroppen i en stabil holdning
  • Et svangerskap vil hos alle kvinner føre til at disse musklene gradvis tvinges fra hverandre ikke bare som følge av utvidelsen men også som følge av hormonelle endringer utover svangerskapet.
  • Hos mange kvinner vil avstanden mellom disse viktige musklene vedvare selv etter fødsel og dette vil hos mange mødre føre til funksjonelle plager med korsryggplager da bekkenet faller fremover da motvekten mot ryggmusklene ikke fungerer som de skal. De utseendemessige plagene med en vedvarende bulende mage er også sosialt og psykisk hemmende.
  • Disse kvinnene opplever frustrasjon ved at aktiviteter som de før svangerskapet så på som dagligdagse nå blir utfordrende. Dette kan føre til ryggsmerter og hemme dem i familiens daglige gjøremål samt sosial omgang med venner og bekjente.

«Mage nr 2» / arr etter keisersnitt?

  • Hos mange kvinner vil et svangerskap enten planlagt eller ikke ende med at barnet forløses med keisersnitt i nedre del av magen.
  • Hos mange mødre vil disse arrene desverre gro seg fast i dypet ned mot muskelen og føre til kløe, stramhet og smerter som vedvarer. I tillegg vil den nå ikke elastiske huden som beskrevet tidligere i innlegget da folde seg over dette arret som et hudforkle.
  • Dette vil igjen føre til at hud ligger mot hud som fører til klamhet, lukt og i værste fall hud/soppinfeksjoner

Så utrykket Mammamage er et beskrivende og høyst reelt tilfelle hos mange mødre der ute som har gjennomgått en eller fler svangerskap for sine barn.

Mange av disse kvinnene opplever dette som funksjonelt begrensende samt at utseende på magen oppleves sosialt hemmende. De opplever å bli gratulert for graviditeter grunnet at magen buler utover og de finner det vanskelig med tilpasning av klær grunnet plager fra innndratte arr eller mage nr 2.

Funksjonelle begrensninger kan i visse sammenhenger føre til redusert evne til deltagelse i dagligdagse familiære gjøremål.

Vi på Klinikk Haukeland tilbyr flere ulike behandlinger innen plastikkirurgi, og dette kan du lese mer om ved å besøk denne siden.

Martin Jørgensen.