Brystutvikling hos menn er mye mer vanlig enn man kanskje tror. En stor del av gutter vil ha en viss grad av brystutvikling gjennom puberteten og hos en del av disse vil dette vedvare ut i voksen alder. Dette kan hos mange menn føre til fysisk besvær med smerter/ømhet i brystene. Noen beskriver melkeaktig sekresjon fra brystsvortene. I tillegg vil det hos mange føre til sosial sjenanse ved at de vegrer seg til å gå i tettsittende klær/T-skjorter, gruer seg til sommerhalvåret med strandliv samt unngår sosiale hendelser der de må viser seg frem som i svømmehaller mm.

Årsaken?

Det er i all hovedsak de seksuelle hormonene våre som gir oss de kjønnspesifikke karakteristika. Østrogen – det dominerende hormonet hos kvinner og testosteron hos menn samt flere andre mer ukjente.

Begge kjønn har både østrogen og testosteron men en feil balanse mellom disse kan hos noen være årsaken. Andre vanlige årsaker kan være eksterne faktorer som medikamenter ved behandling av sykdommer i prostata eller bruk av anabole steroider i forbindelse med trening. Disse medikamentene kan inneholde eller påvirker østrogen – testosteronbalansen.

eksempel på mannebryst

Undersøkelser:

Alle menn som har plager og undersøkes for eventuell behandling av gynekomasti skal før operasjonen utføre en Ultralyd der man utelukker underliggende alvorlig sykdom i mannebrystet. Dette er svært sjelden men forekommer på jevnlig basis i Norge som i verden forøvrig.

Behandling:

Eneste permanente behandlingsalternativ er kirurgisk fjerning av brystkjertelen. Dette gjøres som oftest som et kominert inngrep der man fettsuger brystet først og deretter via et lite snitt mellom kl 3-9 i nedre kant av den pigmenterte brystvorten fjerner brystvevet som er årsaken til plagene. Det er svært viktig at dette utføres korrekt da gjenværende brystkjertel øker risiko for at plagene på sikt kommer tilbake.

Hos mange menn vil årsaken være det vi kaller pseudogynekomasti hvor man på Ultralyd ikke sikkert kan verifisere brystkjertel og kan da kun gjøre fettsuging av brystet som eneste behanding via små innstikk på 2-3 mm rundt brystet. Arrene etter en slik operasjon vil innen kort tid være tilnærmet usynlig.

behandling mannebryst

Etter operasjonen:

Etter operativ behandling skal pasienten bruke en kompresjonsvest eller et kompresjonsbelte i ca 4 uker og man vil i den perioden bli fulgt opp av behandlende lege. Det er ingen sting som skal fjernes og man vil relativt raskt være tilbake i normal aktivitet.

Vi på Klinikk Haukeland tilbyr flere ulike behandlinger innen plastikkirurgi, og dette kan du lese mer om ved å besøk denne siden.

Martin Jørgensen.