Føflekker, fettkuler, hudsvulster og hudkreft

På Klinikk haukeland kan du få rask time til fjerning av føflekker, hudsvulster og hudkreft. Det er en økende tendens av ondartede hudsvulster i Norge. Mye av årsaken til dette er at vi utsetter oss for mer soling en vår nordiske hud genetisk tåler.

Det finnes flere former for hudkreft; den «mildeste» kalles basocellulært carcinom (BCC), eller basaliom. Denne er sjelden farlig på det viset at den vanligvis ikke sprer seg. De utvikler seg også som regel langsomt. Den kan imidlertid være et problem lokalt der den vokser, eksempelvis nære eller på leppe, øyelokk, nesevinge. Det kan derfor være en god grunn til å fjerne den tidlig før den forårsaker defekter det kan være vanskelig å dekke.

Hakket verre er platepitelsvulster. Disse har en høyere spredingstendens og kan ha en aggressiv og rask vekst. Av og til kan disse være vanskelig å skille fra nettopp BCC som er omtalt ovenfor bare ved å se på dem.

Aller mest bekymringsverdige er ondartede føflekker, såkalte maligne melanomer. Disse har en varierende grad av tendens til spredning, men skal inn i et såkalt «pakkeforløp» for kreftbehandling.

Les mer på kreftforeningen sine sider

Hudleger kan vurdere mange typer føflekker med en viss grad av sikkerhet, det sikre svaret får man imidlertid av å fjerne føflekken og sende inn denne til undersøkelse. På klinikk Haukeland kan vi tilby en rask fjerning av hudsvulster, enten det dreier seg om bekymring for om noe kan være ondartet, eller om det kun er noe man rent kosmetisk vil fjerne.

Her er det plastikkirurger som har lang erfaring med å vurdere hudforandringene og som samtidig har ekspertisen til å gjøre dette på best mulig måte, både rent kirurgisk, men også estetisk. Alt vi fjerner av hudforandringer eller svulster, sendes rutinemessig inn til undersøkelse. Dersom det skulle komme et svar på det innsendte preparatet(svulsten) som krever oppfølging/behandling, vil dette bli utført. Vi sørger også for videre henvisning til kompetansesenter for mer avansert behandling dersom det er nødvendig.