Fett spiller en utrolig viktig rolle på flere områder men ikke minst som fundament under kroppens største organ; huden. Det fine overfladiske underhudsfettet vil med alderen gradvis forsvinne (atrofere) og dette vil påvirke den overliggende huden i varierende grad. Særlig i ansiktet vil det hos mange oppleves som mest tydelig

Fettcellene våre inneholder fantastiske egenskaper som vi kan utnytte og få utbytte av hvis det flyttes fra et område der det oppleves overflødig til områder som trenger det mer.

Kan fett bare flyttes?
Bruk av eget fett som fornyelse og rekonstruksjon har i økende grad blitt et svært viktig verktøy for plastikkirurger globalt. Vi vet at det kroppen er aller mest mottagelig for er ens eget vev. Ikke bare gir det et ønsket volum der det transplanteres til – Stamceller skal vi komme tilbake til litt senere i innlegget. Når fettcellene introduseres til et nytt område vil de ikke bare gi et ønsket volum men de viktige stamcellene i fettet vil automatisk tilpasse seg området det flyttes til som fører til at huden i området strammes opp samt får mer glød og elastisitet.

Fett molekyler

Stamceller

Stamceller er en unik celletype som er tilstede i kroppen allerede i livets startfase og er i utgangspunktet opphavet til alle kroppens celler som etterhvert utvikler seg til hud, muskler eller organer. Alle organer i kroppen inneholder en viss mengde stamceller livet ut. Fettvevet vårt er på llik linje med huden et av de største organene i kroppen og således et lett tilgjengelig reservoar for stamceller. Hovedansvaret til stamcellene er reparasjon av skade og vedlikehold av alt vev i kroppen.

Hvordan utføres fettransplantasjon

Fettceller kan høstes fra områder som mage, midje eller lår. I mindre mengder som ved fettransplantasjon til ansikt som kinnben og øyeregionen kan dette gjøres i lokalbedøvelse mens der det trengs mer volum som ved oppbygging av bryst med eget fett oftere gjøres i narkose. Fett høstes via små innstikk på noen millimeter fra aktuelt område og settes tilbake i ønsket område gjennom veldig små kanyler. Både høsting av fett samt transplantasjonen er forbundet med lite plager etter behandlingen og man vil raskt være tilbake i normal aktivitet.

Martin Jørgensen.