Lipødem er en unormal ansamling av fettvev i underekstremiteter og i noen tilfeller armer. Dette er en relativt vanlig tilstand som kan varierer fra milde tilløp til svært uttalte forhold. Tilstanden er betydelig mer vanlig hos kvinner og påvirker begge ekstremiteter symmetrisk. Det er en myte at pasienter med lipødem er overvektige eller lever usunne liv. De fleste er helt normalvektige med normale sunne kosthold.

Årsaken til lipødem kan ikke alltid forklares på en enkel måte men man ser ofte en sammenheng hos kvinner med:

  • utvikling i puberteten
  • Under svangerskap
  • Pasienter som tar P-Piller eller andre hormonelle medikamenter
  • Familiær opphopning/genetisk predisposisjon

Lipødem fører ofte til smerter og tyngdefølelse der det oppstår og kan i stor grad påvirker livskvalliteten til pasienter.
I tidlig fase vil pasienter ofte føle seg tunge underekstremitetene og opplever en fornemmelse av at midje og overkropp ikke står proporsjonalt til rumpe og underekstremitetene. Lipødem stopper vanligvis ved ankelnivå og er svært sjelden å se i fot/forfot.

Tilstander der føttene er invovert vil trekke diagnosen mer over mot lymfødem hvis evt behandling er helt annerledes enn ved lipødem
Områder der det foreligger lipødem vil huden føles glatt og kjølig og forsenkninger i huden også kalt appelsinhud er tydelige. Mange pasienter opplever at de får lett blåmerker samt at det innskrenker bevegelse og gir smerter i ledd. Huden vil hos mange være overfølsom og berøring kan være smertefullt.
Lipødem er i utgangspunktet en klinisk diagnose som en erfaren kirurg kan sette ved en konsultasjon men hos noen pasienter vil det være behov for ytterligere sirkulasjonsfysiologisk utredning da noen pasienter kan ha lymfødem hvis behandling ikke involverer kirurgi. Behandlingen vil hos de fleste pasienter med lipødem være liposuction/fettsuging av aktuelle områder med påfølgende kompresjonsbehandling i ukene og mnd etter gjennomført behandling. Hos noen pasienter vil det på et senere tidspunkt være behov for fjerning av overflødig hud hvis dette skulle gi fysiske plager.

Bilde av en kvinne med Lipodøm
Martin Jørgensen.