Hva er Lipødem?

Lipødem er en kronisk tilstand som kjennetegnes av unormal opphopning av fettvev, spesielt i områder som rumpe, hofter, lår og legger. Tilstanden kan føre til både fysiske og emosjonelle utfordringer, med begrenset bevegelse og smerte som vanlige symptomer. Mens hender og føtter vanligvis ikke påvirkes, kan lipødem påvirke hele kroppen. Behandlingsmuligheter og støtte fra helsepersonell og nære og kjære er viktige ressurser for de som lever med denne tilstanden, og det er håp om å finne måter å håndtere lipødem på og leve et fullverdig liv til tross for utfordringene det medfører.

Er Lipødem vanlig?

Spørsmålet om hvorvidt lipødem er vanlig har lenge vært et emne for debatt blant helsepersonell og de som er berørt av tilstanden. En av hovedutfordringene er at lipødem ofte blir feildiagnostisert eller forvekslet med overvekt, noe som kan føre til underrapportering av tilfellene. Det er derfor vanskelig å gi en nøyaktig oversikt over forekomsten av lipødem.

Imidlertid antyder forskning at lipødem er langt vanligere enn tidligere antatt. Mange kvinner som lider av lipødem har kanskje ikke fått en korrekt diagnose eller tilstrekkelig informasjon om tilstanden. Det er anslått at mellom 11-13% av kvinner kan lide av lipødem, en tall som kan være overraskende for mange. Dette antyder at lipødem er en betydelig helseutfordring som fortjener mer oppmerksomhet og forskning.

Denne høyere forekomsten av lipødem understreker behovet for økt bevissthet blant både helsepersonell og samfunnet generelt. Ved å øke forståelsen for lipødem kan flere kvinner få riktig diagnose og tilgang til nødvendig behandling og støtte. Det er avgjørende å bryte ned stigmaet rundt kroppsbilde og fedme, og å anerkjenne at lipødem er en legitim medisinsk tilstand som krever omsorg og respekt.

Lipødem

Årsaken til lipødem kan ikke alltid forklares på en enkel måte men man ser ofte en sammenheng hos kvinner med:

 • utvikling i puberteten
 • Under svangerskap
 • Pasienter som tar P-Piller eller andre hormonelle medikamenter
 • Familiær opphopning/genetisk predisposisjon

Er Lipødem vanlig?

Lipødem fører ofte til smerter og tyngdefølelse der det oppstår og kan i stor grad påvirker livskvalliteten til pasienter. I tidlig fase vil pasienter ofte føle seg tunge underekstremitetene og opplever en fornemmelse av at midje og overkropp ikke står proporsjonalt til rumpe og underekstremitetene. Lipødem stopper vanligvis ved ankelnivå og er svært sjelden å se i på føttene. Tilstander der føttene er involvert vil trekke diagnosen mer over mot lymfødem hvis evt behandling er helt annerledes enn ved lipødem.

Følgende plager kan ofte oppleves ved Lipødem:

 • Smerter, pressfølelse og tyngdefølelse er de vanligste symptomene
 • Pasienter får lett blåmerker
 • Hevelse som forverres utover dagen
 • Redusert funksjonsevne i aktivitet
 • Utvikling av leddplager, psykisk sykdom som depresjoner og sykdommer i blodåresystemet.

Områder der det foreligger lipødem vil huden føles glatt og kjølig og forsenkninger i huden også kalt appelsinhud er tydelige. Mange pasienter opplever at de får lett blåmerker samt at det innskrenker bevegelse og gir smerter i ledd. Huden vil hos mange være overfølsom og berøring kan være smertefullt.
Lipødem er i utgangspunktet en klinisk diagnose som en erfaren kirurg kan sette ved en konsultasjon men hos noen pasienter vil det være behov for ytterligere sirkulasjonsfysiologisk utredning da noen pasienter kan ha lymfødem hvis behandling ikke involverer kirurgi. Behandlingen vil hos de fleste pasienter med lipødem være liposuction/fettsuging av aktuelle områder med påfølgende kompresjonsbehandling i ukene og mnd etter gjennomført behandling. Hos noen pasienter vil det på et senere tidspunkt være behov for fjerning av overflødig hud hvis dette skulle gi fysiske plager.

Du kan også lese mer om Lipødem på NHI sine nettsider.

Forskjellige grader av Lipødemi

Lipødem deles inn i grad av alvorlighet der:

 • Grad 1: Normal hud med følbare klumper – lett å få blåmerker
 • Grad 2: Ujevn hud med groper – «ser ut som Valnøttskall»
 • Grad 3: Oppblåste ben – ballong form – overheng av hud/fettvev
 • Grad 4: Der det foreligger lymfødem i tillegg
Bilde av en kvinne med Lipodøm

Behandling av Lipødem

Behandling av lipødem er et viktig område innen medisinsk forskning og praksis, da tilstanden kan ha betydelige konsekvenser for pasientens livskvalitet. Selv om det ikke finnes noen kur for lipødem, er det flere tilnærminger som kan bidra til å lindre symptomer og forbedre pasientens velvære. En av de viktigste elementene i behandlingen av lipødem er tidlig diagnose og korrekt identifisering av tilstanden. Dette gjør det mulig for helsepersonell å utvikle en skreddersydd behandlingsplan som tar hensyn til pasientens individuelle behov og symptomer.

En sentral del av behandlingen er konservativ terapi, som inkluderer livsstilsendringer, kostholdstiltak og øvelser som kan bidra til å kontrollere vekten og redusere hevelse. Fysisk aktivitet, spesielt lavintensitetsøvelser som svømming eller sykling, kan være gunstig for å stimulere lymfedrenasje og forbedre sirkulasjonen.

I tillegg til konservative tiltak kan kompresjonsterapi være nyttig for å redusere hevelse og forbedre lymfedrenasje. Dette kan omfatte bruk av kompresjonsklær eller bandasjer for å gi ekstern støtte til de berørte områdene.

For noen pasienter kan kirurgi være et alternativ for å håndtere lipødem, spesielt i tilfeller der symptomer er alvorlige og ikke responderer tilstrekkelig på konservativ behandling. Kirurgiske prosedyrer som liposkulptur eller fettsuging kan bidra til å fjerne overflødig fettvev og forbedre pasientens fysiske og mentale velvære.

Bestill konsultasjon allerede i dag
Martin Jørgensen.