Det finnes mange produkter på markedet som skal hjelpe mot aldringstegn og solskader. Det er dessverre mange av disse produktene som ikke er effektive nok i kampen om hudaldring.

Et av de mest effektive og veldokumenterte ingrediensene er A-vitamin. Flere kliniske studier har vist at langtidsbruk av A-vitamin, som Retinol eller Tretinoin, har positiv effekt på solskadet hud og rynker. Flere av A-vitamin preparatene er reseptbelagte og blir solgt som legemidler fordi de har høye konsentrasjon av virkestoffene. Det er dokumentert (RELIS; 2002) at vitamin A også i andre former og i svakere konsentrasjoner kan gi lignende positiv aktivitet for huden. Det er verdt å merke seg at du kan få kjøpt kremer i parfymerier som etterligner A-vitaminsyrer og som er langt mindre effektive, eller som ikke gir positiv effekt for huden.

Hva gjør A-vitamin for huden?

  • A-vitamin øker produksjonen av nye celler (celleturnover)
  • Fører til utstøtelse av gamle celler
  • Redusere kvisedannelse
  • Bedrer solskadet hud
  • Redusere fine linjer
  • Reduserer pigmentflekker
  • Reduserer store porer
  • Jevner ut hudfargen
Elixir A-vitamin

Hvem skal ikke bruke A-vitamin på huden?
Ikke alle kan bruke A-vitaminsyrer. Dette gjelder f.eks. gravide, ammende og de som har eksemtilstander.

Hvordan bruke A-vitamin?
Vi anbefaler ofte å begynne forsiktig med lavere doser. Etter hvert som huden bygger opp toleranse kan man gradvis øke styrken. På Klinikk Haukeland selger vi Retinol produkter fra 0,15% – 1%.

Hvilke ingredienser og hvilken form Retinolen leveres i har mye å si for hvor sterk den er i praksis.

Hvilke bivirkninger kan A-vitamin gi?
Blant de mest vanlige bivirkningene er rød hud med avflassing, kløe og varmefølelse. Munnbind, sollys, sterk vind og kulde kan gi økende bivirkninger. Våre kosmetiske sykepleiere på klinikken legger en individuell plan for deg ved både oppstart, eventuell opptrapping og vedlikehold av din behandling med A-vitamin. Vi anbefaler derfor en hudkonsultasjon til alle våre nye pasienter.