Kjemiske peelinger

Ved en kjemisk peel påfører man huden en løsning av ingredienser som har lavere ph-verdi en huden selv. Huden opplever dette som en «Mild skade» og svarer med å sette igang en rekke reparasjonsprosesser som gir en hudforbedring.

Indikasjoner for kjemisk peel er:

  • Solskader
  • Pigmenteringer og melasma.
  • Fine linjer.
  • Akne , komedoner og forstørrede porer.
  • Rosacea.
  • Tap av spent og fylde.
  • Grov tekstur og arr.

Hver kjemiske peel har sine unike egenskaper, men generelt for alle er at de svekker bindingene mellom de døde cellene på hudoverflaten og øker produksjonen av nye, friske hudceller. Hvilken type peel man bør ha, avhenger av hudtype og -tilstand og hva man ønsker å oppnå. Såkalte AHA-syrer, eller fruktsyrer, brukes gjerne til generell hudforbedring, behandling av pigment og for å øke hudens fuktnivå. BHA-syrer, som salisylsyre, er spesielt godt egnet til behandling av akne og rosacea. Dette fordi de er betennelses-dempende og reduserer hudens talgproduksjon.

TCA er en kraftigere type peel som gjerne brukes til behandling av en solskadet hud med linjer, eller ved behandling av arr. Styrken på en peel bestemmes av hvor dypt ned i huden den virker. AHA-syrer virker hovedsaklig i overhuden, epidermis. BHA-syre trenger noe dypere ned i huden via talgkjertlene. TCA betegnes som en middels dyp peel, da den virker ned til underhuden, dermis.

Jo kraftigere en peel er desto lenger tid vil det ta før huden er fullt restituert. Etter en overflatisk peel vil huden normalt sett flasse lite og ha få andre tegn på at den tilheler seg. Ved en klassisk TCA-peel er det imidlertid ikke uvanlig med en «nedetid» på 7-10 dager. I denne perioden vil huden flasse, være rød og irritert.


Vi anbefaler alltid for- og etterbehandling i forbindelse med en middels dyp kjemisk peel og gjerne også ved lettere peelinger. Dette fordi det vil øke effekten av selve peelen og sikre en rask tilheling i etterkant. Vi anbefaler gjerne forbehandling med produkter som inneholder glykol, retinol og/eller tretinoin i 2-5 uker og etterbehandling med tilpasset fuktighetskrem i 5-7 dager eller til huden har normalisert seg.


Det vil i ukene etter en peel være avgjørende for resultatet at man unngår direkte soleksponering og bruker en høy solfaktor daglig. Generelt for all type kjemisk peel gjelder at man skal behandle huden særlig varsomt den første uken etter peelen. Man skal unngå å plukke på evt flass, unngå kremer og produkter som inneholder syrer og aktive ingredienser og klapptørke huden etter rens. Man bør ikke trene samme dag som man har fått en peel og man bør heller ikke utsette huden for ekstrem varme eller kulde, som ved badstu og skikjøring.

Vi tilbyr ulike type kjemisk peel fra ZO Skin Health. Elixir Cosmeceuticals og Innoastetics. I samråd med din behandler finner vi en peel som passer for deg og din hudtilstand.

Bestill time i dag